Slad
Slad sa v Českých krajinách začal používať v 10. storočí. Pôvodne sa používal ako sladidlo a taktiež na dodanie farby piva. Od 14. storočia sa začal používať ako zdroj cukru na kvasenie piva. V priebehu storočí sa v Českej republike vyvinulo niekoľko rôznych typov sladu.
Výroba sladu
Výroba sladu začína zberom jačmeňa, ktorý sa potom nechá klíčiť. Počas klíčenia sa v jačmeni aktivujú enzýmy, ktoré rozkladajú škrob na cukry. Po klíčení sa jačmeň suší a praží, čím sa získava slad. Rôzne typy sladu sa líšia stupňom praženia, čo ovplyvňuje chuť a farbu piva.
Typy sladu
Existujú rôzne typy sladu, ktoré sa používajú na výrobu piva. Základným typom je základný slad, ktorý sa používa ako zdroj cukru na kvasenie piva. Ďalej sa používajú špecializované typy sladu, ako je karamelový slad, čokoládový slad a razený slad. Každý typ sladu má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú chuť a farbu piva.