Svetlý ležiak
Tu nájdete náš arzenál svetlých ležiakov, a že je z čoho vyberať. :-)
Najpredávanejšie

Spodne kvasený nefiltrovaný a nepasterizovaný svetlý ležiak plzenského typu s výrazným dlhotrvajúcim horkým dozvukom vyzývajúcim k ďalšiemu napitiu. Neváhajte ochutnať!

Iba čistá voda z beskydských hôr, jačmenný slad a české chmele sú obsiahnuté v našom Beskydskom ležiaku.

Užite si 15 vybraných špičkových ležiakov a špeciálnych pív z kvalitných malých a stredných českých pivovarov v darčekovom ochutnávkovom balení. Pivá sú vybrané s láskou a...

Užite si 15 vybraných skvelých ležiakov z kvalitných malých a stredných českých pivovarov v darčekovom ochutnávkovom balení. Toto darčekové balenie piva urobí radosť každému,...
Svetlý ležiak: Prehľad českého piva s bohatou históriou
Úvod
Vitajte v našom sprievodcovi Svetlým ležiakom - klenotom českej pivnej kultúry. Toto osviežujúce pivo, známe pre svoju jemnú chuť a vysokú kvalitu, má dlhú tradíciu a teší sa veľkej obľube medzi milovníkmi piva po celom svete. V tomto článku sa pozrieme na jeho históriu, výrobu, obľúbené značky, spôsoby ochutnávania a mnoho ďalšieho.
#showmore#
Čo je Svetlý ležiak?
Svetlý ležiak je druh piva, ktoré má svetlú farbu a vyrába sa fermentáciou sladu, chmeľu a vody. Charakterizuje ho mierna horkosť, ktorá pochádza z chmeľu, a jemná sladová chuť. Vďaka starostlivému procesu varenia a dlhej doby ležania dosahuje vysokú kvalitu, ktorá je typická pre české pivo.
História Svetlého ležiaka
História Svetlého ležiaka siaha až do stredovekých čias, kedy českí pivovarníci začali experimentovať s novými technikami varenia piva. Prvé zmienky o Svetlom ležiaku pochádzajú z 19. storočia, kedy sa začal variť v meste Plzeň (predtým Plzeňský ležiak). Toto miesto sa stalo kolískou tohto druhu piva a dalo mu aj názov, ktorý je známy po celom svete.
Ako sa vyrába Svetlý ležiak?
Výroba Svetlého ležiaka je zložitý proces, ktorý vyžaduje precíznosť a trpezlivosť. Hlavnou surovinou je slad, čo je naklíčené a usušené jačmenné zrno. Slad sa ďalej melje a varí s vodou, čím sa získa sladový extrakt. Do tohto extraktu sa pridá chmeľ, ktorý dáva pivu charakteristickú horkosť. Po dokončení varenia sa pivo chladí a vystavuje sa dlhému procesu ležania v chladných pivniciach, ktorý má kľúčový vplyv na chuť a kvalitu piva.
Rozdiel medzi Svetlým ležiakom a inými pivami
Hlavným rozdielom medzi Svetlým ležiakom a inými druhmi pív je spôsob varenia a ležania. Svetlý ležiak sa vyrába spodným kvasením, čo znamená, že kvasnice kvasí na spodku nádoby. To mu dáva čistejšiu chuť v porovnaní s vrchným kvasením, ktoré je typické pre napríklad piva typu ale.