Druhy pív

Pivo je možné rozdeliť podľa rôznych kritérií. Medzi najznámejšie kritériá patrí delenie podľa stupňovitosti piva, obsahu alkoholu, spôsobu kvasenia, farby a extraktov pôvodnej mladiny pred skvasením. Základnými skupinami sú skupina svetlé, polotmavé, tmavé a rezané pivá. Ďalej sa dá pivo deliť na pivo výčapné, ležiaky, špeciálne, portery, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ovocná a ľahká.

Stupňovitosť piva

Podľa stupňovitosti sa pivá delia na:

piva výčapné 8 ° -10,99 °,
ležiaky v rozmedzí 11°–12,99° a
špeciálna - nad 12,99 °

Spôsob kvasenia piva

Ďalej môžeme pivo rozdeliť podľa spôsobu kvasenia na:

vrchne kvasené pivá,
spodne kvasené pivá a
spontánne kvasené pivá

Farba piva

Aj takáto farba piva prechádza módnymi výkyvmi. Ako kľúčový zlom v tomto smere u nás v Česku, môžeme považovať objav českého ležiaka plzenského typu. Výrazná zlatá farba umocnená filtráciou rýchlo vystriedala kalné tmavé a polotmavé pivá. Dôležité pre dobré posúdenie farby filtrovaného piva je však ako precízne umyté sklo, tak aj správne vybrané sklo.

Chuť piva

Každý človek má iné chute a každému chutí iné pivo. Za slovom „chutné pivo“ sa skrýva viac než len hodnotenie nápoja ako takého, ale aj celkový dojem a to ako veľmi naše očakávania naplnil a zodpovedal atmosfére spolu s okamihom a náladou, v akej práve sme. Preto naše hodnotenie nemusí vždy zodpovedať kvalite piva.

Druhy piva v e-shope.

Rozdelenie podľa druhov piva v domácej pivotéke.

Ako správne servírovať pivo

· Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.

· Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.

· Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.

· Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý, mokrý, ideálne studený a nie je namrazený.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie