Farba piva

Keď sa na pivo pozrieme, najskôr rozlíšime farbu. Ako druhé spoznáme, či je pivo nefiltrované alebo číre. Farbu môžeme posudzovať exaktne podľa medzinárodne uznávaného štandardu EBC – European Brewery Convention. Farba piva na nás pôsobí aj esteticky a občas nás môže aj zmiasť. Sýtejšia farba v nás vzbudzuje dojem silného, ​​chuťovo výrazného piva, pritom to tak vôbec nemusí byť. Tento prvok využíva množstvo pivovarov a snaží sa zákazníka nalákať na sýtejšiu farbu a ilúziu silnejšieho piva.

farba piva

obrázok: stupnice farieb podľa EBC

Požadované farby dosiahneme za použitia rôznych sladov, ktorých je cez 200 druhov, ale napríklad v Belgicku farbu piva ovplyvňuje kandizovaný cukor. Často sa používajú aj prírodné látky získané napríklad z ovocia. Naopak syntetické farbivá žnú u skalných pivárov tvrdú kritiku.

V minúte sa farba piva odvíjala aj od technickej vyspelosti výroby sladu. Pokiaľ slad prešiel priamym kontaktom s ohňom alebo dymom, stal sa zo sladu prirodzený základ pre výrobu tmavých pív.

Ak vychádzame z predpokladu, že Božský nápoj pivo môžeme „piť“ tiež očami, väčšinou prikladáme dôraz hustote pivnej peny a sýtosti farby. Správne si však všímame aj priezračnosť piva, ktorú odborníci nazývajú čírosťou. U filtrovaného ležiaka je totiž jeden z požadovaných aspektov tzv. iskra.

Predtým bola totiž čírosť piva nerozdielne spájaná s kvalitou, kvalitné pivo muselo byť vždy a bezpodmienečne číre, dnešný trend však uprednostňuje pivá skôr ľahko „zakalené“ teda nefiltrované, ktoré dávajú pivárom pocit väčšej chuťovej plnosti i poctivejšej remeselnosti výrobcu.

A tak väčšina pivovarov sa dnes snaží uspokojiť chute pivárov z oboch táborov tým, že do svojej ponuky zaraďuje pivá ako „čisté“ filtrované, tak aj pivá kalnejšie, nefiltrované. Oba druhy pív majú pochopiteľne svoje kúzla a pomerne vyrovnanú základňu priaznivcov tohto chmeľového moku.

Je však nutné dodať, že nefiltrované pivá sú pre pivovary aj pre výčapné záležitosti zložitejšie, pretože musia dbať nielen na stálu, a predovšetkým nižšiu teplotu, rýchlejšiu spotrebu a čo najšetrnejšiu dopravu, ale predovšetkým na výčapnú techniku ​​v perfektnom, až sterilnom stave. Nedodržiavanie týchto princípov môže pri nefiltrovaných pív znamenať prudký pokles kvality.

O priezračnosti piva by sa ešte dalo písať mnohé, nesmieme však zabúdať na to, že hlavnými vnemami pri zlatistom moku sú vône, a potom predovšetkým chuť, ktorú ani dobrá farba, ani hustá pena nenahradí.

Ako správne servírovať pivo

· Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.

· Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.

· Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.

· Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý a nie je namrazený.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie