Chuť piva

chut-piva

Každý človek má iné chute a každému chutí iné pivo. Za slovom „chutné pivo“ sa skrýva viac než len hodnotenie nápoja ako takého, ale aj celkový dojem a to ako veľmi naše očakávania naplnil a zodpovedal atmosfére spolu s okamihom a náladou, v akej práve sme. Preto naše hodnotenie nemusí vždy zodpovedať kvalite piva.

Na otázku prečo nám pivo chutí alebo nie nejde tak úplne odpovedať. Táto otázka má totiž množstvo aspektov. Jedným z nich je aj naše očakávania a voľba konkrétneho štýlu alebo značky piva. Chuť piva hodnotíme v jednotlivých časových úsekoch, keď postupne tento nápoj pôsobí na naše
chuťové bunky na jazyku. Usporiadanie týchto buniek určuje to, že najprv vnímame príchute pochádzajúce zo sladu a až potom horkosť, či už zo sladu, alebo z chmeľu.

Keďže je súčasťou chuti piva aj jeho šmrnc, do hodnotenia chute vstupuje aj hmat. Kysličník uhličitý a jeho množstvo tiež ovplyvňuje chuť, dokáže totiž zakryť jemnú horkosť. Vnímame aj jemnosť piva, ktorú rozlišujeme na vysokú, strednú a nízku. Plnosťou piva odlišujeme prémiový ležiak od výčapného piva.

Uvádza sa päť rôznych chutí v rôznych intenzitách – sladká, horká, kyslá a výnimočne aj umami a slaná. Ostrosť a prípadnú pálivosť nemôžeme charakterizovať ako samostatnú chuť, je to skôr príznak podráždenia určitou látkou vo vysokej koncentrácii, napríklad kapsaicínom.

Ako správne servírovať pivo

  • Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.
  • Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.
  • Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.
  • Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý a nie je namrazený.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie