Ako dlho vydrží narazený sud piva

Ako dlho vydrží narazený sud piva?

Otázka, ktorú si kladie snáď každý milovník piva.

Primárne záleží na tom, aké je v daný moment k dispozícii tlačné medium*, teda či je to len stlačený vzduch, alebo napríklad CO2 či BIOGON. Sekundárne potom na tom, aké pivo je práve narazené**.

* Ak tlačíme pivo pomocou vzduchového kompresora, je vynikajúci prvý deň, dobré druhý deň a piteľné ešte tretí deň. Vzduch totiž obsahuje rôzne baktérie a mikročastice prachu a tie potom začnú v sude pivo napádať a kaziť. Preto je lepšie sa vybaviť redukčným ventilom (budík) a bombou s potravinárskym plynom - CO2 alebo Biogon (zmes CO2 a N2 v pomere 20:80 alebo 50:50). Céóčko je dobré, ale môže pivo prekysličiť, inak povedané zosifonovatieť (snáď žiadny pivár nemá rád nadúvanie :-) ). Naproti tomu Biogon vďaka obsahu Dusíka neprestupuje toľko do piva a uchováva ho v dobrej kondícii.

** Každé pivo má udanú minimálnu trvanlivosť a odporúča sa ho vypiť do daného dátumu. Avšak pri narazenom pive sa bavíme o tom, či je ako väčšina pív filtrované a pasterizované a vydrží teda dlhšie ako piva nefiltrované, nepasterizované či kvasnicové - povedzme pivá živšie, produkované napospol minipivovary.

Ako dlho vydrží narazený sud piva?

 

Ďalšími dôležitými faktormi pre správne zaobchádzanie s pivom sú napríklad dĺžka pivného vedenia medzi sudom, resp. narážacou hlavou a výčapným zariadením, teplota v miestnosti, kde je pivo skladované a udržiavanie čistoty výčapu a vedenia. Dĺžka pivného vedenia sa odporúča logicky čo najkratšia. Teplota skladovania by mala byť optimálne od 1°C do 10°C. Čo sa týka udržovania čistoty, jedná sa o nevyhnutné úkony, teda po každom vyčepovanom sude prepláchnuť vodou a čo je dôležitejšie - sanitačné čistenie chemickým roztokom - u domácich výčapov raz až dvakrát do roka, v závislosti od frekvencie používania, v krčmách samozrejme častejšie.

Zhrnutie:
Pokiaľ robíte v teple domova na vlastnom prenosnom výčapnom zariadení so zabudovaným minikompresorom len jedno či dvojdňové akcie, bude Vám stačiť ako tlačné medium stlačený vzduch. Pokiaľ ale chcete mať pivko denne pekné a rezné, kúpte si ideálne Biogonovú bombu a budíky k Vášmu výčapu a pivo Vám vydrží v skvelej kondícii minimálne týždeň.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie