EXPEDUJEME KAŽDÝ DEŇ DO 11:00. ZAJTRA MÔŽETE MAŤ BALÍČEK DOMA I NA SLOVENSKU.

Ako dlho vydrží narazený sud piva

Ako dlho vydrží narazený sud piva?

Otázka, ktorú si kladie snáď každý milovník piva.

Primárne záleží na tom, aké je v daný moment k dispozícii tlačné medium*, teda či je to len stlačený vzduch, alebo napríklad CO2 či BIOGON. Sekundárne potom na tom, aké pivo je práve narazené**.

* Ak tlačíme pivo pomocou vzduchového kompresora, je vynikajúci prvý deň, dobré druhý deň a piteľné ešte tretí deň. Vzduch totiž obsahuje rôzne baktérie a mikročastice prachu a tie potom začnú v sude pivo napádať a kaziť. Preto je lepšie sa vybaviť redukčným ventilom (budík) a bombou s potravinárskym plynom - CO2 alebo Biogon (zmes CO2 a N2 v pomere 20:80 alebo 50:50). Céóčko je dobré, ale môže pivo prekysličiť, inak povedané zosifonovatieť (snáď žiadny pivár nemá rád nadúvanie :-) ). Naproti tomu Biogon vďaka obsahu Dusíka neprestupuje toľko do piva a uchováva ho v dobrej kondícii.

** Každé pivo má udanú minimálnu trvanlivosť a odporúča sa ho vypiť do daného dátumu. Avšak pri narazenom pive sa bavíme o tom, či je ako väčšina pív filtrované a pasterizované a vydrží teda dlhšie ako piva nefiltrované, nepasterizované či kvasnicové - povedzme pivá živšie, produkované napospol minipivovary.

Ako dlho vydrží narazený sud piva?

 

Ďalšími dôležitými faktormi pre správne zaobchádzanie s pivom sú napríklad dĺžka pivného vedenia medzi sudom, resp. narážacou hlavou a výčapným zariadením, teplota v miestnosti, kde je pivo skladované a udržiavanie čistoty výčapu a vedenia. Dĺžka pivného vedenia sa odporúča logicky čo najkratšia. Teplota skladovania by mala byť optimálne od 1°C do 10°C. Čo sa týka udržovania čistoty, jedná sa o nevyhnutné úkony, teda po každom vyčepovanom sude prepláchnuť vodou a čo je dôležitejšie - sanitačné čistenie chemickým roztokom - u domácich výčapov raz až dvakrát do roka, v závislosti od frekvencie používania, v krčmách samozrejme častejšie.

Zhrnutie:
Pokiaľ robíte v teple domova na vlastnom prenosnom výčapnom zariadení so zabudovaným minikompresorom len jedno či dvojdňové akcie, bude Vám stačiť ako tlačné medium stlačený vzduch. Pokiaľ ale chcete mať pivko denne pekné a rezné, kúpte si ideálne Biogonovú bombu a budíky k Vášmu výčapu a pivo Vám vydrží v skvelej kondícii minimálne týždeň.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.