Pivná pena

Hustá a krémovitá pena, ktorá má tak akurát bublín, povzbudzuje chuť a láka nás sa napiť. Pena je to, čo odlišuje pivo od iných nápojov, napríklad v Mníchove sa jej pri pšeničnom pive hovorí koruna. Ale naopak sa nájdu aj výrobné štýly, do ktorých pena nepatrí, a to napríklad anglický pale.

pivní pěna

Pivná pena však nemá iba estetický význam, v prípade ležiaka, kedy pri výrobe používame rôzne aromatické odrody chmeľu, pena zaisťuje zachovanie vône.

Na penu piva má negatívny vplyv vyšší obsah alkoholu, preto u silnejších pív s viac ako 10% alkoholu nehľadajme výraznú a hustú penu. Pokiaľ však sládok použije ovos, ako u belgického Tripel Karmeliet, bude pena kvôli látkam podporujúcim penivosť väčšia.

Penu môže ovplyvniť, ako výrobný proces piva, tak aj spôsob jeho podávania. A preto je dôležité vybrať správne pivné sklo. Ak použijeme vysoké a úzke poháre, penivosť podporujeme. Oproti tomu nízke a široké poháre ju do určitej miery potláčajú. A také nedostatočne vymyté sklo môže zaviniť padajúcu penu.

Predstava o ideálnej pene piva sa môže líšiť podľa regiónu a tamojšej pivnej kultúry. V prípade strednej Európy je vyžadovaná vysoká a tiež hustá pena. S neobvykle vysokou penou sa môžeme stretnúť v Belgicku, kde miestne značky podporujú jej výšku aj stabilitu tvarom pohára.

Ako správne servírovať pivo

· Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.

· Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.

· Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.

· Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý a nie je namrazený.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie